Over Affaire D'eau

Affaire d’Eau is gespecialiseerd in antiek sanitair. We noemen het de ‘forgotten antiques’, antiek dat in vergetelheid is geraakt en steeds schaarser wordt. De afgelopen vijftien jaar heeft Affaire d’Eau tal van antieke baden en wastafels gered van een schamel einde op de schroothoop.

Onze collectie antiek sanitair omvat niet alleen de originele baden op leeuwenpootjes en wastafels maar ook bad- en douchekranen en veel antieke accessoires. Niet alleen brengen wij oude badkamers weer terug in oorspronkelijke stijl maar wij stellen ook nieuwe maar toch antieke badkamers samen.

Onze verzameling oude catalogi van grote sanitairfirma’s uit het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste vormt hiervoor een bron van inspiratie. Op basis van deze catalogi kunnen oude stukken worden gedateerd en kunnen we op verzoek van de klant authentieke Empire, Victoriaanse, Art Nouveau of Art Deco badkamers samenstellen. Affaire d’Eau ontwerpt badkamers die het verleden doen herleven met het comfort van vandaag de dag. In onze showroom in het centrum van Amsterdam vindt u sanitair uit de periode tussen 1850 en 1935.

Onze collectie heeft een sterk wisselend karakter, eigenlijk gaat het altijd om unieke stukken waarvan er geen tweede is. Wij proberen - ondanks het steeds zeldzamer worden van sommige zaken - onze collectie zo gevarieerd mogelijk te houden. Waar nodig gaat Affaire d’Eau op zoek naar dat ene object dat nodig is om een badkamer authenticiteit te geven.

Ons Verhaal

Affaire d’ Eau bestaat sinds 1993. Het plan om een winkel in antiek sanitair te beginnen in Amsterdam bestond al langer maar het vinden van mooie antieke badkuipen of wastafels was nog niet zo eenvoudig. Een skivakantie in 1992 in het Franse kuuroord Le Mont-Dore dichtbij het skigebied van de Puy de Sancy, bracht de plannen in een stroomversnelling. Het grootste hotel van Le Mont-Dore, het hotel Metropole, bleek gesloten te zijn en stond leeg.

De gemeente had het hotel onteigend omdat men het plan had opgevat om dit prachtige authentieke kuurhotel – dat zelfs een ondergrondse verbinding had met de Thermen – om te bouwen tot een congrescentrum. De eigenaresse verzette zich hier met hand en tand tegen. Samen met haar bejaarde moeder had ze haar intrek in een van de kamers genomen en ze bewoonde het hotel, dat inmiddels zonder water, gas en elektriciteit zat, zodat de gemeente niet zomaar tot sloop kon overgaan. Om te overleven had de eigenaresse besloten om de gehele inventaris te koop aan te bieden, te beginnen met de wijnkelder maar eindigend met al het meubilair, waaronder ook al het sanitair. Dit was ooit door de vader van de eigenaresse – hij was ook eigenaar van het Hotel Casino te St. Malô- aangeschaft bij de firma Jacob Delafon. Alles was van de hoogste kwaliteit en bovendien minutieus onderhouden. Schitterende baden met ingewikkelde kranensystemen, wastafels op Romeinse zuilen, wastafels om op te hangen met handdoekhouders, bidets en vele, vele accessoires. Dit alles kochten wij op en transporteerden wij naar Nederland. De noodzaak om een winkel te openen was zo uiteraard geboren, de voorraad was te groot om vanuit de garage te verkopen en zo begonnen wij in 1993 op de Geldersekade met een winkel. Een zaak van water moest het worden, Affaire d’Eau.

In de jaren die volgden hebben wij de mooiste avonturen beleefd op zoek naar sanitair uit vervlogen tijden. Onze tochten hebben ons van landhuizen naar statige stadsvilla’s gebracht , van verlaten kloosters naar brandweerkazernes en telkens weer maakten wij kennis met bijzondere mensen op bijzondere plekken waar de tijd een beetje was stil blijven staan. Het landhuis dat ooit van een van de directeuren van de porselein fabrieken in Limoges was geweest waarin het bad van de heer des huizes, voorzien van monogram in goudverf, nog in de oorspronkelijke badkamer stond te pronken. Het spookachtige landhuis ten zuiden van Cahors, waar de aannemer ons op een donkere avond mee naar toe nam en ons vertelde dat dit pand ooit aan een bekende Parijse notaris had toebehoord wiens klanten voornamelijk de Franse revue sterren uit de jaren twintig waren geweest, zoals Mistinguette en Maurice Chevalier. Hij leidde ons door donkere gangen naar de slaapkamer waar Chevalier zomers vaak logeerde en naar de belendende badkamer met daarin het bad waarin hij zeker gebadderd moet hebben. Ook dat namen wij mee en het staat nu ergens in Haarlem. Het tot crèche omgetoverde klooster nabij Lourdes, waar in verband met verbouwing de badkamer van de abt en de eenvoudige badcellen van de monniken werden gesloopt. Het bad van de abt was het grootst, dat spreekt voor zich, de baden van de monniken kleiner maar toch niet minder imposant.

Ook nu nog proberen wij altijd de herkomst van het sanitair te achterhalen, want het spreekt toch altijd tot de verbeelding wanneer een bad uit een herenhuis op het belangrijkste plein van St. Quentin komt, waar de EersteWereldoorlog vlak langs heeft geraasd. Of wanneer die ene wastafel op frame uit een herenhuis in Cheaumont komt, waarin in de Eerste Wereldoorlog het l’ Etat Major van het Amerikaanse leger haar hoofdkwartier had. Of wanneer, ‘ last but not least’ een zeldzaam porseleinen bad uit een Jugendstil villa in Rostock komt. Een bad dat zowel de Eerste Wereldoorlog als de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk de Russische soldaten die er gelegerd waren tijdens de Oost Duitse periode zonder kleerscheuren overleefd heeft.

Dit alles proberen wij in onze winkel te verzamelen, de mooiste badkamer objecten van weleer en hun bijzonder geschiedenis, om ze nog een tijdje te bewaren voor de vergetelheid, het liefst natuurlijk voor eeuwig.