Veel Gestelde Vragen

Nikkel glans[1][2]: de meest gekozen afwerking voor een badkamer in oude stijl. Nikkel glans kenmerkt zich door de toevoeging van een vleugje goud, waardoor het materiaal nog wel het meest te vergelijken is met de kleur van hotelzilver, ‘ plate’ , zoals Engelsen het noemen. Het oogt een stuk warmer dan chroom. Het verschil tussen nikkel glans en chroom is goed te zien als je de twee materialen naast elkaar legt.

Nikkel mat[3]: een uitvoering waarbij het nikkel gemoffeld wordt en een mat uiterlijk krijgt. Dit om de verweerdheid van antieke kranen te benaderen. Mat nikkel wordt veel gebruikt voor keukenkranen omdat het erg goed bij RVS past.

Chroom[4]: Wordt veel gebruikt voor kranen in badkamers in art deco stijl. Deze afwerking is een stuk ‘ koeler’ qua uiterlijk dan het nikkel glans en heeft een blauwachtige glans, in tegenstelling tot de warmere uitstraling van nikkel.

Laiton poli[5]: Uitvoering in geel ongelakt koper, ook wel ‘ Brass’ genoemd. Kranen die zo worden uitgevoerd moeten regelmatig worden gepoetst. Om oxidatie tegen te gaan kan deze uitvoering worden voorzien van een onzichtbare laklaag die beschermend werkt tegen invloeden van buitenaf.

Or Brass: Wordt ook wel Messing genoemd, is een afwerking die het midden houdt tussen nikkel glans en goud en een lichtgele kleur heeft. Deze is een tint lichter dan het kopergeel van ‘laiton poli’. In tegenstelling tot ‘ laiton poli’ hoeven kranen met deze afwerking net als kranen in nikkel of chroom niet gepoetst te worden.

Or: Goud, is de meest kostbare afwerking en heeft echt het voorkomen van goud.

Vieux Bronze[6]: uitvoering in gemoffeld ‘ laiton poli’ met een lichte oxidatie zodat de kraan er verweerd uitziet. Vervolgens voorzien van een laklaag zodat oxidatie niet kan verdergaan. Heeft een rustiek uiterlijk.

Vieux Etain[8]: met deze uitvoering wordt Tin nagebootst. Is ook gemoffeld en voorzien van een laklaag, net als ‘Vieux Bronze’.


Cuivre[7]: Rood koper: net als ‘ laiton poli’ maar dan uitgevoerd met rood koper. Vroeger werden kookpannen vaak uit dit materiaal gemaakt.

Vieux Cuivre[9]: Rood koper gemoffeld afgewerkt en voorzien van een laklaag, heeft een zeer rustieke uitstraling.


Affaire d’ Eau heeft zich gespecialiseerd in antiek sanitair dat vervaardigd werd tussen ca. 1850 en 1930. De oudste wastafels in onze collectie dateren uit de jaren tachtig van de negentiende eeuw, de oudste badkuipen zijn van koper en zijn over het algemeen iets ouder. Het is vaak moeilijk om objecten exact te dateren omdat ‘succesvolle’ modellen door de fabrikanten decennia lang werden vervaardigd. Aan de hand van oude catalogi zijn de meeste wastafels en baden ongeveer te dateren. Sommige badkuipen en wastafels hebben een stempel van de fabrikant waardoor de herkomst is te achterhalen. Soms is de exacte herkomst van de baden en wastafels bekend.

Alles wat Affaire d’ Eau verkoopt is uniek in zijn soort. We zijn gespecialiseerd in het unieke en bijzondere en wanneer een object verkocht is, komt er meestal geen identiek stuk voor in de plaats. In dat opzicht is een catalogus onpraktisch en – door de snelle wisselingen in onze voorraad – bijna onmiddellijk gedateerd. De website is de beste afspiegeling van een groot gedeelte van de collectie en wordt regelmatig bijgehouden en aangevuld.

De maatvoering van de badkuipen is de afgelopen honderd jaar nauwelijks veranderd. Iedere badkuip kan worden geïnstalleerd. Affaire d’Eau streeft er naar om de oude afvoersystemen waar mogelijk te behouden. Indien dat niet meer mogelijk is dan kan vrijwel altijd uitgeweken worden naar een nieuw overloopsysteem in oude stijl.

Deze nieuwe modellen passen vrijwel altijd.

Maak het bad eerst goed nat en schoon met water vermengd met groene zeep of dikke bleek. Als er gelige vlekken in zitten betekent dat er restanten van kalkaanslag zijn. Deze is goed te verwijderen met anti-kalk van het merk Hagesan. Probeer eerst een klein stukje door een beetje van het product puur op de vlek te doen. Neem een stukje fijn watervast schuurpapier en schuur en polijst met veel water de vlekken weg. Bij hardnekkige vlekken (oppervlakkige roest) kun je ook antiroest van Hagesan gebruiken, op dezelfde wijze.

Lees bij elk te gebruiken schoonmaakmiddel goed de kleine lettertjes op de verpakking. Sommige producten, zoals Viakal, zijn schadelijk voor emaille oppervlakken omdat ze het dof maken.

Affaire d’ Eau verkoopt in haar collectie badkuipen waarvan het emaille in goede staat is. Soms komt het echter voor dat het model van het bad erg mooi is maar het emaille te aangetast door het vele gebruik. Vroeger waren er tal van bedrijven die een dergelijk bad konden voorzien van een poedercoating. In Nederland zijn er momenteel geen bedrijven meer die dit kunnen uitvoeren. De reden is dat deze coatinglaag in de meeste gevallen toch niet zo goed hecht op het oude gietijzer en de coating na verloop van tijd gaat bladderen. De doe-het-zelf sets met emaille verf zijn al enige jaren geleden uit de handel gehaald wegens te giftige bestanddelen. Opnieuw emailleren is ook niet meer mogelijk in Nederland omdat het emaille een combinatie is van kwarts en loodwit. Loodwit mag niet meer gebruikt worden.

Neen, gietijzer roest niet, alleen aan de oppervlakte. Aan de buitenkant kan deze verwijderd worden met een staalborstel. Daarna kan het bad met menie gegrond worden waarna men het met watervaste verf kan schilderen.

Affaire d’Eau adviseert om het bad eerst goed te borstelen met een staalborstel en vervolgens te gronden met ijzermenie een een dekkende kleur. Vervolgens kan het worden beschilderd met allerlei soorten verf, op olie of terpentine basis.

Affaire d’Eau kan u adviseren over patronen die vroeger veel gebruikt werden. Het aanbrengen van deze patronen luistert erg nauw. Indien gewenst kunt u het beschilderen van uw badkuip uitbesteden aan Affaire d’Eau. Prijzen hiervan zijn op aanvraag.

Het oppervlak van gietijzer voelt in het begin kouder aan dan kunststof. De aard van het materiaal gietijzer is echter dat het snel de temperatuur aanneemt en vervolgens vasthoudt. Ook radiatoren werden vroeger van gietijzer gemaakt.

Het gewicht, verdeeld over vier poten, varieert tussen de 100 en 150 kilo. De maat van antieke badkuipen varieert van 1.50 tot 1.70. De meeste badkuipen zijn ongeveer 1.65 lang en ongeveer 72 cm. breed. Dit betekent dat ze kleiner zijn dan de moderne badkuipen (die meestal ongeveer 1.80 lang zijn en 80 cm. breed) en dus minder ruimte innemen. Het zitcomfort is echter veel groter dan bij moderne badkuipen omdat antieke baden veel dieper zijn. Voor mensen met een kleiner postuur is een antiek bad veel aangenamer dan een modern bad aangezien zij in een te lang bad steeds onderuit glijden bij gebrek aan houvast. Aan de andere kant is een antiek bad ook comfortabeler voor langere mensen omdat zij hun benen iets moeten optrekken. In een modern bad zijn hierdoor de knieën altijd boven water, in een antiek bad is dat niet het geval om antieke baden veel dieper zijn.

Slechts af en toe komt Affaire d’Eau een mooie partij tegels die dienst kan doen als sierrand. In de regel verkopen wij echter geen grotere partijen antieke tegels. Wel kunnen we onze klanten adviseren waar zij antieke tegelvloeren zouden kunnen vinden en welke soort vloer het beste bij hun situatie past. Affaire d’Eau biedt wel een collectie van tegels waarmee je op een authentiek manier een tegelwand of vloer kunst samenstellen. De collectie is erg uitgebreid en niet alles in afgebeeld op onze website.

Affaire d’Eau heeft een grote collectie antieke kranen die allemaal nog moeten worden gereviseerd. Antieke kranen kunnen op een aantal punten afwijken van nieuwe kranen. Het belangrijkste punt is dat bij mengkranen voor bad of douche de hart-tot-hart maat vrijwel altijd afwijkt van de huidige standaard (15 cm over het algemeen). Dat betekent dat de (aan te leggen) leidingen aangepast moeten worden aan deze maat. Mocht de antieke kraan het na verloop van tijd toch begeven en niet meer te repareren zijn, dan heeft de klant leidingen die afwijken van de standaard en wordt het zoeken naar een vervangende kraan erg lastig. Daarnaast kan ook de maat van het schroefdraad afwijken en moeten er soms speciale koppelstukken of verloopstukken gedraaid worden om de kraan passend te krijgen.

Het reviseren van het oude binnenwerken en het opnieuw vernikkelen of verchromen voert Affaire d’Eau niet meer uit. Een goede loodgieter met liefde voor het vak kan u hierbij vrijwel altijd helpen, Affaire d’Eau biedt advies over verchromen of vernikkelen.